Monday, March 30, 2015

Vă plângeaţi că nu se aplică legea?


Na-vă lege! Mai vreţi? Mai na! Ce, nu e bine? Nu mai puteţi? De ce plângeţi, nu voiaţi voi să recupereze ANAF-ul banii furaţi? Aaa, vă doare legea? Acuma nu mai vreţi? Păi nu vedeţi că sunteţi nişte hoţi nenorociţi? Ciocu' mic, borfaşilor. Mai na..

Evaziunea fiscală din România e socotită undeva pe la 100 de miliarde de lei. Noi. Roni, cum zic cretinii. Cam 23 de miliarde de euro. Asta e pe an. În fiecare an, în România se fură prin evaziune fiscală întreg PIB-ul din Trinidad şi Tobago. Şi aici e doar ce ştie publicul, imaginaţi-vă adevăratul număr de zerouri, ăla care iese după ce tragi linia şi sub toate contractele cu statul, sub toate marile proiecte, sub toate licitaţiile cu dedicaţie şi aşa mai departe.

Mno, bun. Având în vedere această situaţie teribilă şi care nu mai putea fi ignorată, ANAF zice că face treabă: 90% dintre cazurile instrumentate de DGAF de la începutul anului vizează prejudicii de peste 1.000.000 de euro pe dosar. Şi cred că, de fapt, asta e adevărata ştire aici. notbad.jpg

Dar iată şi că ANAF a plecat în turneu de nino-nino prin ţară, la vânătoare de hoţi. Şi nu a plecat singur, ci înarmat cu  O.U.G. 91/2014 (dată pe 30 decembrie, Guvernul lucrează neîntrerupt, vă rog frumos), compusă în tonul întregului cod fiscal: dacă nu e izbită de ambiguitate (deci pasibilă de interpretare restrictivă), e direct restrictivă la sânge. Aşadar, când ANAF dă de hoţ, îl pedepseşte aprig, scrofulos la datorie, cum zice Vlad Petreanu aici, unde explică, pe înţelesul tuturor, contradicţia dintre spiritul şi litera aceluiaşi text, care duce la imposibilitatea oricărui inspector ANAF de a aplica în cadru legal o sancţiune potrivită contravenţiei:
[..] problema e că, şi dacă ar vrea, inspectorii ANAF nu pot să nu închidă o firmă când constată o inadvertenţă fiscală. În OUG 91/2014, care reglementează abaterile şi sancţiunile în asemenea cazuri, nu există conceptul de “avertisment” şi nici referiri la sume sub care nu se aplică nici o măsură contravenţională. Pur şi simplu, orice abatere (14 bani, 1 leu, 3 lei şi 28 de bani, oricât) se sancţionează cu amendă de mii de lei şi/sau închiderea unităţii.
Aici e proba inepţiei celor care au scris şi adoptat această ordonanţă. E ca şi cum poliţia rutieră ar trebui să-ţi ia permisul de conducere şi să te amendeze cu mii de lei pentru orice abatere, oricât de mică ar fi. Nu merge un semnalizator? Permis suspendat. Ai o ciupitură în parbriz? Permis suspendat. E numărul de înmatriculare prăfuit? Permis suspendat.
Aberant.

Sunt curios să văd care-i prejudiciul recuperat după toată acţiunea asta, şi când zic "prejudiciul recuperat" nu mă refer la sutele de mii de lei din amenzi. Pentru că trebuie făcută o diferenţă foarte clară între (1) prejudiciul constatat/recuperat şi (2) pedeapsa aplicată. Amenzile nu înseamnă recuperarea prejudiciului, ci reprezintă o parte din/întreaga pedeapsă. Că nu e greu să găseşti 50 de lei lipsă şi să raportezi că ai recuperat 10.000 de lei, adică cu cât l-ai umflat la amendă pe nefericitul ăla, şi i-ai pus şi lacăt pe uşă; doar că vorbim de două lucruri distincte. E ca şi cum ai spune că ai recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din cei 10 ani de închisoare făcuţi de Dan Voiculescu. Ei bine, nu: Voiculescu stă la închisoare (deci pe banii statului, apropo) pentru că a furat 60 de milioane de euro, dar asta nu absolvă statul, prin organul lui specializat, ANAF, de la a fi silit să recupereze toţi banii furaţi.

Concluzia este că măsura eficienţei ANAF nu este dată de duritatea pedepsei, ci de recuperarea prejudiciului.

Şi, în condiţiile în care întreprinzătorii (din ce în ce mai puţini "datorită" "relaxării fiscale"), care ţin România în afara falimentului în care se încăpăţânează s-o înghesuie statul, sunt executaţi cu lacăte şi amenzi de zeci de mii de lei pentru sume ridicole, de genul 3,28 lei, stai oleacă şi te gândeşti dacă merită benzina şi diurna (pe care ghici cine le plăteşte) celor de la ANAF. Toată chestia asta este nu doar ineficientă, ci absolut contraproductivă.

Să fie clar, nu cu ANAF am ce am. Ei îşi fac treaba cum scrie la carte. Doar că avem o carte scrisă prost, şi aici vorbim de O.U.G.-uri şi legi, adică de Guvern şi Parlament.

Vreţi să faceţi lucrurile bine şi să nu mai trageţi cu tunul după muşte? Faceţi legea cum trebuie şi introduceţi sancţiuni în raport cu gravitatea contravenţiei. Altfel, faceţi din ANAF un organism la fel de eficient şi de iubit ca legendarii soldaţi ai lui Irod, plecaţi la vânătoare de copii.

Şi abia aici începe povestea. Cred că toată faza nino-nino e o piesă dintr-un mecanism gândit dinainte.

Avem o situaţie în care DNA se bucură de o încredere reală cum nici Putin nu visează la el în ţară, Kövesi e pe val, treaba începe să meargă strună, televiziunile şi-au pus corturi în faţa tribunalelor. Procurorii au finalizat nişte dosare mari, sunt în curs de finalizare cu altele, li se lasă lanţul din ce în ce mai lung (thanks, Obama), au început să mulineze în toate părţile şi să deranjeze apele adânci. Dar DNA fără sistemul de justiţie şi fără ANAF înseamnă mai mult circ şi mai puţine rezultate. Arestări preventive (şi alea blocate în parlament, după caz), 24 de ore, 30 de zile, NUP-uri, poate un proces care se poartă câteodată - hăt! - o viaţă de om, eventual o condamnare cu o sentinţă uşoară (măsura de contopire a pedepsei mi se pare un fel de scrisoare de indulgenţă), şi abia după aia hai să vedem ce facem şi cu banii. Sistemul e ineficient, iar aplicarea lui e şi mai ineficientă.

Mai departe. DNA şi ANAF sunt veri buni, şi din aceeaşi familie mai fac parte ANI şi DIICOT, două oi cu capetele negre. ANAF-ul e ros şi el de corupţie până la măduvă, mai ales că operează direct cu bani - metodele de a "te pune bine" cu inspectorii sunt simple şi eficiente. Dacă DNA a troznit direct la cap ANI şi DIICOT, ridicându-şi cam canibal cota de încredere a populaţiei (mai e mult până la Phoenix), nu acelaşi lucru se întâmplă - deocamdată - şi cu ANAF. Dar o întreagă ţară troznită direct în plexul financiar poate naşte spontan un tsunami de antipatie către ANAF, cu răsfrângeri eventuale către DNA, susţinute de articole scrise cu dedicaţie, despre DNA-ul care merge prea departe. Şi din tot acest potop are să răsară la rampă ca o floricică un anume prim-ministru, care are să cuvânteze cam aşa:
ANAF, dar ce faceţi? Nu ucideţi micii întreprinzători! Gata cu jugul. Vai, dar ce O.U.G. îngrozitor, cine l-o fi dat? Uite, eu nu vreau să mă amestec în lege şi în justiţie, cum făcea un fost preşedinte, doar mă ştiţi, dar nu pot sta cu mâinile în sân la asemenea abuzuri. Aşa că ia să dăm repede o nouă O.U.G., s-o schimbăm pe aia veche, uite ce urâtă e. De fapt, dacă tot suntem aici, ia să schimbăm mai multe chestii, şi cu DNA, şi cu altele, să reformăm şi să eficientizăm holistic sistemul.
Alo, poporul! Io v-am zis că nu-s buni de nimic ăştia de la DNANAFIICOT, şi că numai gura e de ei, n-aţi vrut să mă ascultaţi. Dar vă iert. Deci, gata, reglementăm tot, pentru popor, pentru voi, pentru ţărişoara mea. Cum a rămas, mai vreţi ANAF pe cap? Nu? Perfect! Vox populi, vox Dei! [Hai, băieţi, săriţi cu nişte O.U.G.-uri de botniţă pentru ANAF, DNA şi restul, că unii mai avem şi treabă.]
A, da, încă un lucru. Pentru că am închis jumătate din ţară pentru evaziune fiscală, bugetul arată nasol, că nu mai avem de unde lua bani. Dar staţi, ce am eu aici? Ia te uită: o listă cu încă 50 de taxe şi impozite absolut logice şi necesare! Asta e, ştiu, e greu, vă înţeleg, trebuie să plătiţi, dar să ştiţi că eu, în sufletul meu, v-am iertat. Cu multă plăcere şi nu uitaţi să ne votaţi la anul!! Jos Băsescu! Doar Ponta protejează salariil..
Dacă totul merge conform planului, rezultatul are să fie unul devastator: DNA, ANAF, ANI şi DIICOT vor avea soarta Curţii de Conturi: lanţ scurt, botniţă, eventual dezlegări, dar doar la comandă politică şi de ochii lumii. Justiţia le va urma, inevitabil. Sertarele vor geme de dosare blocate/uitate/pierdute, Parlamentul are să-şi vadă nestingherit de miruiri, Guvernul va fi tot cu Ponta în frunte, Avocatul Poporului este oricum o glumă proastă, iar Preşedintele va fi de formă - asta dacă nu vor ăştia să-l suspende şi să-l schimbe pe Johannis, caz în care mai avem un circ în program.

Pe scurt, anul electoral 2016 are să vină cu politicieni la fel de puternici şi de corupţi, dar mult mai bine protejaţi, mai înrăiţi şi mai eficienţi în lovituri. Practic, asistăm la dorinţa de mutaţie a unui virus care se adaptează tratamentului. Se urmăreşte, uşor-uşor, întoarcerea în era Năstase.


P.S. Apropo de nino-nino, să nu uităm de factorul uman şi cald al corupţiei: mulţi dintre inspectorii ANAF umflau şpăgi serioase la fiecare control anunţat, iar acum nu mai merge chiar peste tot, ci de la un nivel în sus. Ce păcat că nu toată lumea e la nivelul ăla. Oricum, punem pariu că sumele raportate la final ca fiind recuperate vor fi în special cele din amenzi? Şi mai punem pariu că vor acoperi nişte găuri (reale) în buget, care au fost făcute de câţiva oameni, de altfel necontrolaţi în veci-amin?

P.P.S. Poate n-ar mai fi atâta evaziune dacă ar scădea TVA-ul, cum zice Moise Guran, dacă s-ar elimina din zecile de taxe şi impozite absurde.. Asta pentru iubitorii de science-fiction.

P.P.P.S. Despre mutarea ANAF de la sigla veche la sigla nouă şi despre cât a costat toată distracţia nu vorbim.