Monday, November 10, 2014

ultimul cuvânt despre mâzgă.

în ultima vreme, lucrurile au început să se schimbe, cel puţin pentru mine. sunt în plin proces de redefinire a priorităţilor şi a planurilor pe viitor şi sper doar ca la sfârşit să fiu suficient de coerent încât să-mi amintesc cum mă cheamă.

dar e un lucru bun. se pare că are legătură cu maturizarea. să bem pentru asta. până cădem laţi.

cert este că, după vreo 2-3 zile în care n-am intrat pe net, pe lângă sictirul cronic, am dezvoltat o intoleranţă viscerală acută la tot ce ţine de alegeri şi politica autohtonă. la propriu. mi se-ncleştează maxilarele, mi se strânge stomacul şi simt nevoia să go boondock saints - îmi imaginez scenarii în care-i răpesc pe toţi, îi pun în genunchi, ei mărturisesc tot ce e de mărturisit în faţa camerei de luat vederi şi după aia le crăp capul.

sau poate chiar tre' să mă duc la un specialist de cap, ceva.

mă rog, până accept că am probleme la mansardă, am cam terminat-o cu "prioritatea" asta cronofagă. dar vreau să mai zic două lucruri despre alegeri.

1.

cu aproape toate televiziunile de partea lui, împroşcând dezinformare (apropo, b1tv, welcome to the dark side, hope you won't be too surprised to find out they lied about the cookies), cu cea mai mare caracatiţă organizaţională, cu milioanele de bannere, cu fluturaşii revoltător de mincinoşi, cu cea mai mizerabilă campanie electorală de după revoluţie încoace (un scurt rezumat la vlad petreanu), cu fonduri financiare de campanie cât pib-ul unei ţări subdezvoltate, cu miile de primari cumpăraţi/şantajaţi, cu miile de popi transformaţi în agenţi electorali, cu liste mânărite, cu sute de autocare, cu mită electorală, cu mii de secţii cumpărate, cu mii de cifre schimbate din pix, cu blocarea votului în afara ţării, cu voturi fictive în interiorul ţării, cu morţii din cimitire, cu tot ce vreţi voi, victor ponta a strâns abia 3 836 093 voturi. atât. ăsta e. atâta poate. şi, dacă tăiaţi voturile obţinute prin diverse fraude, nu cred că trece de 1 500 000, voturi corecte, în cel mai optimist caz pentru el. în turul doi mai vin nişte voturi de la vadim, nişte voturi de la diaconescu, nişte voturi de la tăriceanu, nişte voturi de la kelemen.. zic "nişte" pentru că sigur nu vor veni toate. şi sigur mai pierde şi unii votanţi din prima rundă. aşa că, hai, să presupunem un 4 800 000 - 5 300 000, cu tot cu frauda masivă.

în rest, e o pajişte maaaare de voturi prin care klaus johannis ar putea să facă un galop de sănătate. cu această ocazie, îi urez călduros să se urce odată pe cal, naibii, nu să-l tot plimbe atât de elegant de dârlogi.

2.

despre ce şi cum consider că ar trebui să gândească un om cât de cât sănătos la cap, nu mai zic, că am zis destul, şi e posibil să nu mai fiu în măsură să dau sfaturi de-astea.

în schimb, am să-mi dau cu părerea despre modul de adresare a unei mari părţi a populaţiei la adresa lui victor ponta. vă zic din capul locului că veţi întâlni în mod repetat mai jos un cuvânt urât (da, în afară de "ponta", ha ha, funny), pe care nu îl folosesc în viaţa de zi cu zi, dar altfel nu se poate. şi pentru asta îmi cer de-acum scuze. damn it, acum mi-am dat seama de pe ce search-uri are să se intre aici. eh.

e foarte trendy să scrii pe twitter şi pe facebook cu hashtag-ul #puiemonta sau, mai pe şleau, #muieponta (atât de trendy, încât şi vasile a scris azi despre asta, şi nu ne-am vorbit), sau să-ţi faci pancarte, să-ţi scrii pe tricou, să dai cu spray-ul pe ziduri, să-ţi desenezi cu pixul pe piele, să proiectezi pe nori, ca şi când l-ai chema pe batman.

povestea asta cu #puiemonta durează de luni întregi - desigur, cu o intensificare exponenţială în ultima lună. uniţi salvaţi în cuget şi-n simţiri o idee cuprinsă-ntr-un diez.

părerea mea e că faceţi o mare greşeală. vulgaritatea nu este (şi nu a fost) niciodată un apanaj al inteligenţei şi mai ales al bunei creşteri. n-am să-ncep cu "ce-ar crede bunicii voştri", că nu-i cunosc. dar ştiţi cu toţii că asta este o ţară în care oameni ca mircea badea şi mihai gâdea, împreună cu constelaţia de artişti ai jurnalismului de la antene, sunt ţinuţi la rang de cinste (nici nu mai vorbim de în funcţiune), scriind în fiecare seară pe toţi pereţii cu degetele înmuiate în propriile lor canale excretoare. asta e o ţară în care mircea badea, un om a cărui glandă de bun-simţ a fost demult extirpată, făcându-l impotent în a-şi cere scuze, se bate cu un sportiv legitimat (mă rog, nu se bate, şi-o încasează grav), într-un scenariu care jigneşte orice logică a dialogului şi orice sportiv de performanţă. asta e o ţară în care prim ministrul româniei îl dezumanizează pe contracandidatul lui într-un singur cuvânt: "lucru" (aici vă invit să citiţi un articol excelent al lui mihnea măruţă).

ei bine, asta nu poate fi numită o ţară normală.

dacă vreţi o ţară normală, sau măcar una care merge pe drumul spre normalitate, exprimaţi-vă, totuşi, natural. nu ştiu ce rezultate credeţi că obţineţi prin această exhibare a trivialităţii, dar vă zic unul sigur: coborârea unor oameni cu mintea limpede la nivelul unui mircea badea. sau la nivelul celor care le mulţumesc unor geci roşii pentru o sticlă de ulei. iar efectul principal este unul de fail.

drumul ăsta comunicaţional cu #puiemonta/#muieponta este extrem de periculos - orice efect pozitiv este eminamente superficial şi de foarte scurtă durată, iar efectele negative sunt mult mai longevive şi mai înrădăcinate: scăderea valorii oricărui alt mesaj din direcţia voastră, dezamorsarea intelectuală a unei tabere (fie ea şi anti ceva), atragerea unor reacţii/antipatii cu o măsură de virulenţă cel puţin egală, respingerea inerţială a unor cetăţeni binecrescuţi/inteligenţi - adică fix target-ul vostru etc..

dacă o luăm la propriu, iese prost. de fapt, voi ce vreţi? să vă facă victor ponta sex oral? v-aţi tâmpit complet?

dacă o luăm la figurat, vorbim de exprimarea frustrărilor şi nemulţumirilor într-un mod aparte. voi între voi sunteţi nespus de fericiţi şi vă-nţelegeţi de minune spunând "muie ponta", sau "puie monta", ca un cod secret la întâlnirile celor cu sindromul down. culmea este că mulţi sunteţi oameni cu o inteligenţă peste medie, cu carte, cu un lexic suficient de dezvoltat, nici nu vorbiţi aşa în general - de-aia vă şi feriţi de neaoşismul iniţial. acest "muie ponta" este o reacţie primară, semiconştientă, declanşată de indignarea clocotindă la adresa lui victor ponta şi a tot ce reprezintă el, pe care aţi transformat-o, pueril, sfios şi "în glumă", în #puiemonta - un fel de comic relief  idiot şi fără haz, prin care înţelegeţi să ieşiţi în evidenţă într-un mod impropriu, pe tărâmul adversarului. de, e greu să fii şi deştept, şi amuzant când nu eşti în elementul tău, aşa că e mult mai uşor să eşuezi la ambele capitole.

problema este că acolo, pe celălalt tărâm, o ştim cu toţii, nu aveţi nici o şansă - acolo sunt cocalarii, şmecherii, puşcăriaşii, politicienii, adică vulpile bătrâne, oameni hârşiţi de-o viaţă de şmenuri şi ilegalităţi, care au dezvoltat un vernacular şi mai ales o pronunţie şi o intonaţie mult mai naturale în acest domeniu decât veţi putea spera voi vreodată să aveţi.

când scrieţi #puiemonta arătaţi efectiv ca nişte şcolari albi şi protestanţi de clasa a treia care trec cu bicicletele pe strada principală a unui teritoriu de clan interlop mexican şi strigă în gura mare "minga tu chadre", ştiind prea bine că ăia sunt prea ocupaţi să vă bage în seamă.

acum, cu privire la ceilalţi indivizi pro ponta, care nu-s neapărat interlopi, dar sunt spălaţi pe creier. poate veţi fi uimiţi, mulţi pensionari şi mulţi cetăţeni în general nu reacţionează pozitiv la nici un fel de expunere a cuvântului "muie". şi s-ar putea ca exhibarea asta nenaturală să aibă efectul invers scontat, s-ar putea să fiţi deja catalogaţi drept nesimţiţi, prost crescuţi şi violenţi. adică un fel de golănaşi de cartier cu o spoială de carte. (desigur, unii dintre voi chiar aşa sunt, dar credinţa mea e că vorbim de o minoritate.)

şi, ca să nu spuneţi că dărâm şopronul şi nu pun nimic în loc, uite o reţetă veche, care a funcţionat de un milion de ori mai bine, şi care, cu trecerea timpului, câştigă în greutate.

1989, 1990, 1991, 1992, 1996 - ăştia au fost ani în care nu s-a strigat "muie ceauşescu" şi "muie iliescu", ci "jos ceauşescu" şi "jos iliescu". nu cu "muie" rezolvaţi, după muie te ştergi, te speli pe dinţi şi zâmbeşti şi mai gros la antena 3; pe când de pe "jos" e ceva mai greu să te ridici. nu zic eu asta, ci istoria. "jos" este primul şi ultimul cuvânt cu care trebuie să se întâlnească victor ponta de-acum încolo, oriunde se află - şi aici mă refer atât la internet, cât mai ales la tot ce ţine de ieşit în public, fizic. de asta este nevoie, de un cuvânt care să definească literal locul lui victor ponta, de un cuvânt care să-l lege fedeleş în timpanele şi-n creierele tuturor pe victor ponta de înaintaşii săi, de un cuvânt care să deştepte şi în pensionari, şi în cei de la ţară, şi în orăşeni, şi în cei care stau acasă şi nu ies la vot, şi în cei cu facultate, şi în cei cu şcoala vieţii, ecourile tragice ale lipsurilor, umilinţelor, nedreptăţilor şi violenţelor de acum 20 şi ceva de ani. "muie" e un cuvânt slab ca sunet, două silabe scandate răzleţ de câteva sute de tineri, în mare parte uimiţi şi ruşinaţi că le poate ieşi aşa ceva pe gură, la un asemenea volum, nefiind măcar pe stadion (nici nu-ţi vine să strigi, te jenează vreo 7 ani de-acasă, simţi cum te scufunzi în timp real, este?), nu toată lumea crede în puterea unui astfel de cuvânt şi mai ales nu toată lumea este definită de pronunţarea lui. în schimb, "jos" este un cuvânt de-o singură silabă, sonor, care a fost strigat simultan, în toată românia, de milioane de oameni revoltaţi, eterogeni, dar care ştiau clar ce vor. "jos ponta" are trei silabe zdravene şi concentrate, care vor înghiţi imediat orice vaier lung şi searbăd de "ponta preşedinte". "jos" nu are nici o valenţă vulgară, dar are una ideologică, şi de-asta vorbeşte tuturor, mesajul nu exclude pe nimeni. "jos" este adevăratul call-to-action. "jos" exprimă un vector neechivoc. "jos" reprezintă maturizarea, trecerea de la copiii pe bicicletă la trupele de intervenţie. "jos" schimbă complet imaginea şi dinamica străzii. "jos" are certificat de revoluţionar. "jos" ridică ţara.

aşadar,

#josponta