ieri, citesc asta: Capitalismul mărşăluieşte biruitor prin Europa. am lăsat un răspuns în glumă la ceea ce am crezut eu că e aproape o glumă, dar 1. m-am gândit mai mult şi 2. văd că s-au gândit şi alţii, şi mi-au lăsat şi răspuns. aşadar, azi, aş dori să răspund, dar aici, nu acolo. mă gândesc că vlad petreanu îşi vrea blogul înapoi cât de cât curat.
scrisoare către giulius, zaqk şi nashu_mare.
începem.
FRUSTRÁ, frustrez, vb. I. Tranz. A lipsi pe cineva (în special statul sau o instituție a lui) de un drept sau de un bun; a păgubi; p. ext. a înșela. – Din fr. frustrer, lat. frustrari.
.. ieri am aflat şi eu.
în primul rând, băieţi, nu mai staţi aşa înghesuiţi la fileu. nişte oameni aşa serioşi, amuzanţi şi tăioşi ca voi sigur pot lua loc în tribuna vip, undeva, în lateral, cu bilete de trei ori mai scumpe.
în al doilea rând, asta-nseamnă că tre' să se-ntâmple şi ceva interesant pe scenă, că de-aia aţi venit, să staţi jos. bine. am să încerc să nu mă lungesc prea mult, pentru că-s convins că suntem cu toţii şi bine informaţi, şi suficient de inteligenţi, încât să nu trebuiască să ne luăm de la pa'şopt.
aşa, în două cuvinte, articolul de plecare e tendenţios cât marea mediterană. una e să nesocoteşti backgroundurile complet diferite ale tensiunilor din uk, franţa şi grecia, alta e să le pui pe-acelaşi picior, să scrii un articol şi să zici că hai, poate l-o vede' cineva ca fiind un pamflet.
pe lângă nişte milioane de imigranţi de peste tot, franţa are nişte alte milioane care-s numa' arabi, maghrebieni (3,000,000), berberi (reminder from the comment, thanks), veniţi din maroc, tunisia, alger, sub-sahara.. islamici, da, înlăuntrul ei. acuma, problemele ceva mai serioase cu imigranţii veniţi în franţa s-au născut hăt! de prin anii '60, de când era rost de muncă şi s-au adunat din toate colţurile lumii. şi au tot existat mici explozii periodice de emigrare către franţa de atunci încoace. turnanta de politică socială a lu' sarkozy (care E un dobitoc), în 2005 ministru de interne, care oricum toarnă gaz pe foc în părerea lui despre orientul mijlociu, conflicte interetnice şi alte minuni, nu a făcut decât să dea oleacă-n clocot nişte indivizi care stăpânesc perfect arta manipulării religioase asupra maselor.
grecia = faliment şi corupţie generalizată. şi acolo, "trăgaciul" a fost ceva asemănător cu londra, săptămâna asta: un puştan de 15 ani a fost omorât de poliţie. n-ai ce să vrei acolo. oamenii au ieşit în stradă şi, greci fiind, şi-au adus aminte de formaţiunile de luptă între stadioane.
în uk, dacă mai ţineţi minte, au ieşit şi-n aprilie în stradă. spontan, 500,000 de oameni. să protesteze împotriva măsurilor de austeritate. acum, problema este cu totul alta: un "trăgaci" (oarecum la propriu, totuşi) al unui mic gangster de cartier ucis de poliţie care a reuşit să aprindă o turmă de oameni, mulţi din anturajul său (extra-lărgit), nici ei nefiind străini de conflictele cu poliţia. şi, de-acolo, distracţia! e vorba de un număr (mult mai mic) de oameni care comit infracţiuni "primare", de furt, jaf, distrugere. şi diferenţa o fac, în primul rând, sutele de mii de ceilalţi oameni, tot civili, care acordă suport şi colaborează cu autorităţile (n-aveţi decât să vă uitaţi ceva mai jos, tot pe blogul ăsta, şi să vedeţi despre ce este vorba, dar şi google vă ajută, ca să parafrazez). giulius, vorbeai de petiţia online de 80,000 de oameni? pf. uită-te la zecile de mii de civili care ies în fiecare zi în stradă cu mătura, să cureţe la propriu străzile şi patruleze alături de poliţie. şi care le fac poliţiştilor ceai, cafea, sandwich-uri. şi care stau umăr la umăr cu turcii şi kurzii care au ieşit cu cuţitele-n mână să-şi apere magazinele. sunt organizaţi, sunt într-o proporţie de 300 la 1 contra vandalilor, sunt deştepţi şi paşnici. şi pariez că mulţi dintre ei sunt printre cei 500,000 care au ieşit în aprilie în stradă. e o oarecare diferenţă, aş zice.
punând lucrurile într-un context economic mondial, da, sunt legături generale între ieşirile în stradă din tot felul de ţări. numa' că mă enervează ăia din statele unite, ai dracu', nefăcând parte din europa, au scăpat de revolte. ce dacă-s tăticii capitalismului imperialist sălbatic, au vreo câteva războaie pe rol şi au fost retrogradaţi de la AAA la AA+.
şi acum vine partea aia care îi dă, parţial, dreptate lu' giulius: aceste cazuri (şi toate cazurile de ieşiri în stradă de felul ăsta din istorie) au, într-adevăr, ceva în comun (şi aici îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar contextul politic lipseşte cu desăvârşire): antrenează indivizi şi grupuri de indivizi care, la adăpostul manifestaţiilor, lozincilor, scandărilor şi clinciurilor, îşi pun în aplicare nişte gânduri ceva mai telurice: să jefuiască, să fure, să distrugă. ei nu se revoltă social, ei vor haine, biciclete, laptopuri şi televizoare. şi, dacă tot e la liber, îşi iau. nu i-aţi văzut să jefuiască baza piramidei maslowiene (mâncare, adăpost etc. - mai degrabă distrug astfel de magazine), ci trag direct la produse de entertainment şi confirmare socială. ei nu au bannere, feţe descoperite şi strigă pro sau contra ceva, ei poartă glugi şi fulare peste faţă, haine comode şi acţionează pe un calapod infracţional. ei nu-s exponenţii propriei lor societăţi, ci sunt condamnaţi de ea. ei nu reprezintă eşecul capitalismului, ei reprezintă eşecul naturii umane, sub orice fel de variantă politică, economică sau socială. aşa a fost dintotdeauna, doar că acum, când rămân doar ei pe stradă şi se mai şi organizează în felul ăsta, lucrurile stau şi se observă cu totul altfel. iar să vezi chestia asta ca pe o manifestaţie, ca pe o revoltă socială.. ori e vorba de naivitate, ori de romantism, ori de tendenţiozitate. iar giulius le-o fi întruchipând el pe toate trei, dar nu simultan.
iar un simplu "bullshit" nu înseamnă că am ajuns la concluzia că interlocutorul e prost (departe de mine gândul ăsta, dacă-i prost, îi spun neaoş. but a stupid man has some trouble bullshitting other people), ci că doar face oleacă pe nebunul.
p.s. sigur, pot să fiu şi paranoic şi să încep cu teoriile conspiraţiei, ale manipulărilor politice a maselor, ale dezinformării, ale teroriştilor (ţin minte că parcă am avut şi noi o revoluţie şi câteva mineriade). vreţi? s-ar putea să fie mai interesant.