Sunday, March 15, 2009

lie hard.

sky hard, fry hard, cry hard.
bye hard.
sigh hard.
my hard, try hard, aye hard, pry hard.
fly hard.
hi hard. high hard. nigh hard. pie hard. rye hard. tie hard. why hard.

temperatura e un lucru delicat. la fel şi împărţitul. a împărţi aceeaşi temperatură e o artă.

o altă chestie interesantă e shogunul. cartea, mă. aia, scrisă de james clavell. mare om, jimmy. a mai scris el şi altele, da' am impresia că numa' după shogun au făcut ăştia film. ei, anjin-san e un individ descurcăreţ, cu un iq de bun simţ, deschis la minte şi foarte fair-play, de felul lui. doar că îşi ia şuturi în fund - grupa mare; de la începutu' pân' la sfârşitu' cărţii. de la toţi. că de, nu era de-acolo. şi iar, cu împărţitul pernei, n-o duce foarte bine. da' e şi el bărbat, ce dracu'.
una din singurele diferenţe dintre mine şi pilotu' de mai sus e că eu ştiu să gătesc de unu' singur. asta înseamnă să fiu expus la tot felul de temperaturi, de la congelator la ulei încins. şi devii o parte din mâncare. iar mâncarea devine o parte din tine, devii universal. te transformi de la eschimos la indonezian, eşti atotputernic în faţa uneltelor (pentru că, la urma urmei, astea sunt) şi faci ce vrei din ele. şi cu ele. cu uneltele, zic. devin prelungiri ale trupului, palma dreaptă ţi se contopeşte cu lingura de lemn în timp ce mânerul tigăii pare făcut pentru palma stângă. o nebunie. timpul se dilată, senzaţiile se intensifică, temperatura se ridică de la multe grade sub zero la punctul încingerii de simţi că înnebuneşti. nu mai ştii ce faci. o iei razna în faţa aragazului şi atunci.. şi atunci.. te arzi. şi-ţi place, culmea! şi îţi vine să-ţi torni un cazan întreg de ulei încins în cap, şi te tatuezi cu metalul tigăii pe unde-apuci, şi te îmbăiezi în sosul ăla senzaţional care bolboroseşte de fierbinte ce e şi înnebuneşti cu totul.
cât despre arsuri, nu-i nimic. întotdeauna se găseşte cineva îngrijorat de ele, care vrea să te vindece şi care-ţi şi gustă din mâncare. after all, we are all carbon.

eh. n-am mai gătit de unul singur de multă, prea multă vreme. cred că e cazul să mă mai răsfăţ şi eu.

şi mai cred că nu-s suficient de prost.