Monday, September 22, 2014

oleacă de introspecţie.


a.s. pe 20 septembrie, bucureştiul a împlinit 555 de ani de atestare documentară. cu această ocazie, în faţa a zeci de mii de smartphone-uri, palatul parlamentului a fost, în sfârşit, redus la propriu în poziţia în care a fost dintotdeauna: ecran de spectacol. la câţiva kilometri mai departe, pe arena naţională, în faţa a zeci de mii de indivizi care poate nu au atins niciodată un smartphone, victor ponta îşi lansa (iar) candidatura, în timp ce adăuga a 42-a frunză roşie în buchetul răpciunii.

în aceeaşi zi, la o mie şi ceva de kilometri mai la sud, undeva pe nişte stânci din creierii munţilor, pe sub nişte măslini sălbatici, mângâiam nişte măgari, privind spre însorita mare a libiei. nici nu mi-aş fi putut dori mai mult de ziua mea.

***

parcă niciodată n-a fost mai mare pârjol. nimic bun din politica asta autohtonă n-a prins rădăcini puternice la umbra lui traian băsescu. şi el pleacă şi lasă totul pârloagă. situaţia e nasoală rău. psd-ul transformă românia în ce era înainte de '89. fără glumă. trece peste lege, trece peste parlament, peste orice limită. are în spate un mogul la puşcărie şi un trust care îl sprijină trup şi suflet.

mai e oleacă până la alegeri, care probabil vor fi un model de mizerie şi urâţenie. e cazul să scriu chestia asta, ca după aia să-mi văd liniştit de treabă.

mai întâi, o mică paranteză.

ca să fie foarte clar cine se află de nişte ani buni la putere în românia de ceva vreme (la adevărata putere, aia executivă, legislativă şi cum mai vreţi voi): nu mai e nici traian băsescu, nici elena udrea, nici klaus johannis, nici pdl, nici pmp, nici pnl, nici udmr etc..

la putere se află victor viorel ponta şi al lui psd.

pentru categoria #eli5:
  • victor ponta este preşedintele celui mai mare partid din românia, psd, din 2010 şi este prim ministrul româniei din 2012, cu cabinete executive formate cu psd + altceva, formând usl sau unpr. tot din 2012, el e responsabil pentru absolut tot ce ţine de transporturi, sănătate, educaţie, autostrăzi, turism etc. - cam tot ce mişcă-n românia.
  • pe parte legislativă, parlamentul româniei este covârşitor majoritar psd, cu 188 de deputaţi şi 77 de senatori (ca idee, pe locul 2 e pnl, cu 73 de deputaţi şi 43 de senatori, apoi restul, vai de steaua lor) - toţi aceşti deputaţi şi senatori formează, propun şi votează legi sub comanda politică a lui victor ponta.
  • pe parte de teritoriu, psd-ul are 22 de consilii judeţene (din 41) şi 18 primării de reşedinţă de judeţ. numai ei ştiu câte alte primării de municipii, oraşe, orăşele, comune, sate şi cătune or mai avea. oricum, au dat acum o ordonanţă de urgenţă care scapă de pierderea slujbei orice primar traseist din alt partid care ar vrea să treacă la psd. toţi aceşti preşedinţi de consilii judeţene, primari etc. ascultă de victor ponta.
  • pe lângă aria oficială psd (ăia cu carnet de partid), influenţa se extinde asupra multor persoane din posturi-cheie din tot felul de domenii, care depind de victor ponta şi de psd: sănătate, justiţie, agricultură etc., şi care plătesc cu şpăgi/servicii grele să rămână în continuare acolo, ascultând de victor ponta.
  • victor ponta are multe relaţii şi cu cei din opoziţie. "oamenii lui" şi "oamenii lor" fac înţelegeri, negociază, încep, desfăşoară şi încheie afaceri împreună. că doar aşa merge treaba, ei se pot certa la cuţite în ochii publicului, la televizor, şi se pot împăca de minune în restul timpului. şi aici sunt incluşi, culmea, şi unii dintre contracandidaţii lui la preşedinţie.
victor ponta a ţinut şi ţine de ani buni frâiele tuturor instituţiilor executive şi legislative centrale şi, în mare parte, şi în teritoriu. de la el pleacă ordonanţele de urgenţă, el împarte banii din buget, el formează guvernul, el taie şi spânzură, el pune taxe şi impozite. el. nimeni altcineva.

închidem paranteza.

acum trecem la introspecţia aia de care ziceam.

de când se ştie, românul înjură şi terfeleşte politicianul. pe partizanate, pe generale, nu contează. că merită! e hoţ, e tâlhar, e şnapan, e corupt, e criminal, e în toate felurile. aşa o fi.

dar nu despre politicieni vreau să vorbesc.

propun să ne uităm oleacă la cum arată cel care are drept de vot sau (încă) drept de opinie liberă. adică vorbesc despre/cu tine, tu, ăla care citeşti. fix tu. te invit să cauţi adânc în tine, vorba delirantului robert turcescu, şi, dacă te regăseşti în ce scriu mai departe, atunci ăla eşti. nu altcineva. tu.

de-acum, contextul şi concluzia.

se închid zeci de şcoli pe an (şi se construiesc biserici în loc, dar asta e altă poveste). românia are cel mai mare nivel de analfabetism din europa, examenul de bacalaureat este picat în proporţie de 50-70% în ultimii ani (procentul fiind crescător), ministrul pesedist al educaţiei, remus pricopie, se exprimă vorbit şi scris de parcă nu a terminat şcoala generală, iar guvernul victor ponta a dat drumul la înscrierile la tot felul de colegii din universităţi fără diplomă de bacalaureat. de asemenea, în condiţiile în care anul şcolar 2014-2015 a început fără manuale, dar cu icoane şi preoţi, victor ponta a declarat că adevărata reformă a învăţământului este să facă următoarele manualele pe tablete şi ipad-uri, că nu mai există copil de clasă primară fără telefon cu internet. peste toate acestea, să nu uităm că victor ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat (am mari dubii că a şi citit-o, foarte probabil s-o fi scris altcineva în locul lui), apoi a intimidat şi a mazilit tot ce putea pentru a acoperi acest furt intelectual.

dacă eşti părinte sau bunic de copil la şcoală şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să te stingi singur şi părăsit, după ce copilul te reneagă şi uită că exişti.

litrul de benzină/motorină este printre cele mai scumpe din europa. preţurile au fost umflate prin taxe şi accize nejustificate. 2014 este primul an fără nici un kilometru nou de autostradă. proiectele sunt date peste cap oricum, de la probleme judiciare (şpăgi etc.), până la probleme financiare (nu dă nimeni drumul la bani fără alte şpăgi). multe străzi din oraşe şi municipii arată, în mare parte, ca după bombardament şi/sau cutremur, iar de asfaltarea unor drumuri judeţene/comunale nici nu poate fi vorba. în rest, pasarele, pasaje, tuneluri făcute (sau făcute cum trebuie) - din părţi. orice asfaltare/punere de bordură se face la nişte preţuri cel puţin duble faţă de piaţă (nu mai vorbim de contractele mari) şi, culmea, la nişte viteze de 30 de ori mai mici decât ar fi normal.

iar o paranteză, apropo de marile proiecte. dan şova, subalternul lui victor ponta, a fost posibil cel mai incompetent ministru - din orice cabinet, pe orice minister - pe care l-a avut românia după 1989; deşi trebuie să recunosc că e o competiţie strânsă, sunt mulţi care se bat pentru poziţia asta. ei bine, acum dan şova este purtătorul de cuvânt al psd-ului.

dacă eşti şofer şi-l votezi pe victor ponta la prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să pici într-o crevasă dintr-o stradă şi să fii strivit acolo ca un gândac.

trenurile din românia sunt cele mai întârziate din europa şi chiar dintr-o mare parte a globului. condiţiile de călătorie sunt, în cel mai bun caz, mediocre. a trebuit să vină nişte companii private cu nişte trenuri decente, care pleacă şi ajung la ore fixe şi nu fac o mie de ani pe drum, şi care au preţuri mai mici decât cfr-ul, ca să-şi coboare şi cfr-ul preţurile. tarom-ul e la nivel de companie low-cost. tramvaie, troleibuze, autobuze: în provincie, multe dintre ele sunt nişte conserve care lasă dâre de rugină pe străzi. în bucureşti nu mai există bilete, toţi merg pe card-uri, aşa că, dacă tocmai vii din provincie la capitală şi vrei să te plimbi, ghinion. de metrou, numai de bine: în 2011 (acum 3 ani), au început să sape nişte hăuri cât blocurile în tot cartierul drumul taberei. au pus şi bannere: "în 3 ani, aici va fi staţia ta de metrou!". în 2014 (după 3 ani), hăurile sunt tot acolo. pe unele a crescut iarbă, altele sunt înecate în apă, altele stau să se surpe, şi se pare că vor sista anumite lucrări, pentru că, pur şi simplu, s-au degradat în timp. s-a anunţat ca dată de finalizare un 2017. mai crede cineva? sorin oprescu, primarul bucureştiului (medic incompetent, administrator dezastruos, primar catastrofal), unul dintre vorbitorii de pe arena naţională acum 2 zile, a fost şi este susţinut politic şi financiar de psd şi de victor ponta.

dacă te deplasezi cu vreun mijloc de transport în comun şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să crăpi călcat de metrou/tramvai/metrou uşor/troleibuz/autobuz/tren.

sănătatea e zob. spitalele se închid, nu mai au bani, nu mai au medici, nu mai au resurse, se prăbuşesc singure, câteodată la propriu. există două asigurări de sănătate: publică (obligatorie) şi privată. cu toate asigurările astea, în spitalele publice se dă şpagă pentru orice şi oricui: infirmierelor, brancardierilor, portarilor, medicilor. pentru pansamente, medicamente, cearşafuri curate, mâncare decentă, accesul la programe de tratament care ar trebui să fie subvenţionate sau gratuite. mulţi oameni necăjiţi, năpăstuiţi şi de bună credinţă se umilesc în cel mai josnic mod pentru a rămâne în viaţă. victor ponta ţine ministerul sănătăţii, salariile, spitalele şi cnas-ul sub bocanc, alocă bugete ridicole pentru sănătate şi face carduri obligatorii de sănătate, pentru care a rupt o grămadă de bani din buget, de care nu era nevoie şi care nu folosesc încă nimănui - au să-şi arate folosinţa abia când au să beneficieze de un suport electronic general şi de resursele umane pentru a le gestiona acolo unde sunt folosite.

dacă eşti bolnav sau ai rude sau prieteni care sunt bolnavi şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să te prăpădeşti de la o operaţie de apendicită.

valea prahovei e o groapă de gunoi, staţiunile balneoclimaterice sunt ruine, litoralul românesc al mării negre e sub nivelul mării. serviciile turistice sunt, în cea mai mare parte, şchioape şi depăşite, iar preţurile nu se justifică de multe ori nici măcar pe jumătate. victor ponta îi protejează pe dumnezeii constanţei - primarul radu mazăre, anchetat penal, şi fostul preşedinte al consiliului judeţean, nicuşor constantinescu, condamnat la închisoare - cei doi au făcut ce-au vrut din judeţul constanţa. încă o paranteză: cică românia are aproximativ 275 de kilometri de plajă, comparativ cu cei 130 ai bulgariei. având preţuri mai mici, dar servicii mai bune, bulgaria face din turismul de litoral de vreo 2,5 ori mai mulţi bani decât românia. din punct de vedere al competitivităţii, bulgaria este pe locul 50 în lume, iar românia pe locul 68.

dacă ţi-ai făcut concediul în românia şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să te răceşti de la salmonella de la o şaormă cu viermi, după ce îţi spargi capul într-un perete cu igrasie din baia unui hotel de două stele din venus/băile herculane.

justiţia e ca un bivol încolţit de hiene, care, în ultimele lui clipe, înainte să cadă, mai schilodeşte câteva cu lovituri de copite şi de coarne. codurile de legi sunt greoaie, scrise ambiguu (probabil voluntar) şi învechite. sunt atâtea găuri şi tehnicalităţi, de poţi să umpli un nou cod judiciar numai cu erorile astea. desfăşurarea actului justiţiei, a proceselor şi a cercetărilor, începând de la apariţia fizică a magistraţilor şi avocaţilor în sală, şi terminând cu regulamentele şi cutumele judiciare, este una cu ecouri în secolul 18. totuşi, în ultima vreme, s-au văzut roadele timide ale unei justiţii cu ceva mai mult loc de mişcare. sunt sute de dosare pe rol de corupţie şi evaziune în care sunt cercetaţi penal oameni politici şi oameni de afaceri, din toate partidele şi de toate culorile. de altfel, câţiva corupţi grei au şi intrat în ultimii ani la închisoare, unii dintre ei fiind pesedişti sau făcând afaceri sprijinind psd-ul şi fiind la rândul lor protejaţi de psd. mulţi alţii îşi aşteaptă rândul, şi unii chiar în dosare deschise pentru fraude electorale. în această situaţie, victor ponta îi protejează cât poate, îi apără public pe unii dintre ei, vorbeşte despre amnistii şi graţieri, dă ordonanţe de urgenţă, trece peste parlament, are angajaţi care sunt cercetaţi penal, trage sfori şi intimidează judecători şi procurori.

dacă duci o viaţă cinstită şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să dai ochii peste cap după gratii, cu unghiile adânc vârâte în gât, ca un canar.

biserica ortodoxă română este - de departe - cea mai profitabilă afacere din românia. atâţia bani negri, fără să treacă prin nici cel mai mic filtru fiscal, nu există nicăieri în ţara asta. b.o.r. este scutită de taxe şi impozite, este protejată de mediul politic (deşi românia este stat laic), este adânc vârâtă în învăţământ, este posesoarea unor averi care umilesc pe mulţi dintre marii oameni de afaceri din românia. preoţii se şantajează, se toarnă, se şpăguiesc. fac înţelegeri cu oamenii politici, cer sume imense de la buget şi le şi obţin. rup şi ultimii bani de la oamenii care încă mai cred în dumnezeu şi în învechitele obiceiuri ortodoxe. victor ponta se proclamă ortodox, vorbeşte despre dumnezeu, alocă oficial zeci şi sute de milioane de euro (multe venind din fonduri de urgenţă ale guvernului) pentru construcţia/renovarea bisericilor şi mânăstirilor, pentru construcţia catedralei mântuirii neamului, pentru tot felul de alte proiecte religioase, aceşti bani fiind viraţi direct în contul bisericii ortodoxe române şi pierzându-li-se apoi urma.

dacă crezi că dumnezeu nu este despre corupţie, bani, averi, voturi, şantaje, securitate şi propagandă, sau dacă eşti agnostic/ateu/buddhist etc. şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să dai ortul popii răstignit pe dealul arsenalului, în curtea catedralei mântuirii neamului.

pensiile sunt o bătaie de joc. ajutoarele şi asistenţa socială publică pentru pensionari sunt şi ele o bătaie de joc, pentru că sunt aproape inexistente, la nivel naţional, şi reprezintă surse nesfârşite de umilinţe pentru bătrâni.

dacă eşti pensionar şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să pici fulgerat de infarct la primul ghişeu de taxe la care te duci să le dai ălora de la stat toţi banii pe care i-ai primit la pensie.

salariul minim pe economie este o bătaie de joc. 900 de lei pe lună înseamnă că trebuie să trăieşti cu 30 de lei pe zi, în care intră tot: casă, utilităţi, transport, haine, mâncare etc.. polonia, oleacă mai la nord, are un salariu minim dublu faţă de românia. tot în românia, salariul mediu net este de cam 1600 de lei. la polonezi e cam de 2860 de lei.

dacă ai salariul sub 3000 de lei şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să te usuci şi să şutezi căldarea la muncă, pentru că altfel vei fi concediat.

în ciuda eforturilor lui iliescu şi ale lui năstase de a ţine europa la distanţă, românia a intrat în nato şi în ue, şi apoi au început să se desfăşoare nişte proiecte şi contracte care nu puteau fi ţinute în loc. mai era un pas de făcut - intratul în schengen, care venea cu o sumă importantă de avantaje. de câţiva ani, instabilitatea politică, suspendările preşedintelui, certurile de la guvernare, corupţia endemică şi la nivel înalt, furturile din fondurile primite de la uniunea europeană, presa cumpărată sau şantajată, atacurile la justiţie, notate şi taxate în raporturile mcv - aproape toate astea venite din partea psd-ului, a lui victor ponta şi a aliaţilor săi - au îndepărtat din ce în ce mai mult românia de zona schengen.

dacă ştii ce înseamnă să treci dintr-o ţară europeană în alta aproape fără să-ţi dai seama şi îl votezi pe victor ponta la alegerile prezidenţiale, eşti cel mai mare bou şi meriţi să treci în nefiinţă împuşcat de un vameş moldovean căruia n-ai vrut să-i dai şpagă la întoarcerea în românia.

.. a mai rămas cineva viu?

***
p.s. am drept de vot din 2001. de atunci şi până acum au trecut 13 ani şi multe alegeri. locale, parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale, referendumuri. pentru că am o repulsie şi o lehamite viscerale faţă de politică, pentru că "dreapta", "stânga", "democrat", "liberal", "conservator", "doctrină" sunt nişte cuvinte lipsite de sens nu doar în românia, ci cam pe tot globul, dar şi pentru că, în anumite cazuri, nu am reuşit să-mi dau seama care rău autohton e cel mai mare şi pe care trebuie să-l înlătur printr-un vot negativ (anul ăsta, totuşi, e evident), am refuzat sistematic să-mi exercit acest drept şi nici n-am îndemnat pe nimeni să voteze, dimpotrivă.

am votat o singură dată, (parcă) în 2004, la o tură de alegeri parlamentare, cu inima şi creierul îndoite, pentru că pe lista respectivă se aflau oameni cu care n-aş vrea să împart aceeaşi cetăţenie, necum acelaşi aer. dar aceea era lista pe care apărea şi monica macovei.

ei bine, anul ăsta am să votez a doua oară, după atâţia ani, tot cu monica macovei. de data asta, cu inima şi creierul drepte. nu are nici un partid în spate şi nici alte "tinichele" politice agăţate de coadă. este singurul om cu intenţii bune dintre toţi candidaţii la preşedinţie şi, mai ales, este omul care face şi treabă conform intenţiilor: a susţinut şi a luptat să depolitizeze dna-ul, a ridicat şi promovat procurori şi judecători care au ridicat la rândul lor nivelul justiţiei şi al meseriei de magistrat, a propus şi a şi obţinut o lege foarte importantă în parlamentul european: confiscarea extinsă a bunurilor şi averilor infractorilor. este omul care chiar şi-a făcut treaba oriunde unde s-a dus: la tribunale, la ministerul justiţiei, la parlamentul europei. în plus, are o pregătire şi un curriculum vitae cu 10 clase peste ale oricărui contracandidat.

toate astea mă conduc la concluzia că, pentru prima dată după muuuultă vreme, românia are parte de un candidat demn de un vot pozitiv. şi că, tot aşa, pentru prima dată, există un om pentru care merită să ies din casă şi care merită să-l votez.

îmi pare rău că nu a candidat mihai răzvan ungureanu. am mai zis-o şi-o mai zic, fostul director al sie are la degetul mic pe aproape oricine din politica autohtonă în ceea ce priveşte studiile, viziunea, discursul, experienţa şi relaţiile externe, pregătirea profesională şi mai ales cunoaşterea politicienilor. aşa că sper că monica macovei câştigă alegerile şi îl vrea prim ministru.

#teammacovei