ăştia sunt nişte micuţi care au fost condamnaţi într-un proces cu juraţi, în marea britanie. ei fiind nişte "beizadele" care au părinţi cu mulţi bani, cu prieteni şi cunoştinţe sus-puse şi care trag nişte sfori zdravăn împletite.
mă-ntreb: noi de ce n-avem procese cu juraţi, ci doar cu magistraţi? şi mă mai întreb dacă un astfel de procedeu juridic ar funcţiona la noi în ţară.
nu ştiu prea multe despre tehnicalităţile sistemului judiciar românesc, iar, din punctul ăsta de vedere, şi mai puţin. pe la sfârşitul secolului nouăsprezece, începutul secolului douăzeci - la "începuturile statului modern român", se pare că existau procese de genul ăsta. acum cică funcţionăm pe modelul sovietic, spre deosebire de statele unite, europa şi japonia, unde funcţionează curţile cu juraţi.
acum, mai e o chestie: juraţii ăştia, unde activează ei, doar în procesele penale? dacă da, în care? probabil alea mai grave, or fi nişte filtre. nu cred că poţi să chemi doisprezece inşi pentru orice sătean care şi-a croit vecinul cu parul, că l-a prins la nevastă-sa.
şi mai e chestia aia cu eficienţa. sunt nenumărate dosare întârziate, "pierdute", uitate sau înghiţite la ordinele celor mai obscure şi mai luminate personaje (de multe ori, simultan). dacă justiţia noastră e zobită de corupţie, cu avocaţi, procurori, judecători - toţi luaţi de-a valma, deopotrivă, de câte un dos de tentacul, oare juraţii ar face treabă mai bună în astfel de cazuri? oare procesele penale autohtone, cu inculpaţi similari celor patru de mai sus, s-ar soluţiona corect şi repede, cu doisprezece juraţi desemnaţi să stabilească vinovăţia? într-o ţară în care poţi afla în cinci minute numele, adresa şi rudele apropiate ale oricui, iar în alte zece poţi trimite pe cineva să-i viziteze, nu-s sigur că influenţarea juraţilor n-ar fi totală. probabil, în momentul în care s-ar cunoaşte juraţii dintr-un proces cu nişte inculpaţi beizadele sau interlopi, ei şi familiile lor ar trebui introduşi într-un program de protecţie cam pe toată viaţa. ceea ce sună ca din filme.
lămuriţi-m-aţi.