Wednesday, January 22, 2014

cam ce conferinţă de presă aş ţine eu astăzi dacă aş fi preşedintele româniei. nu c-aş vrea să fiu vreodată.


update: conferinţa asta era o chestie ideală în cazul în care oamenii din avion ar fi fost ideali. sunt sigur că de-asta n-a fost niciodată ţinută.

În aceste momente tragice pentru întreaga ţară, aş dori să îmi exprim profundul regret şi condoleanţele, precum şi să ofer suportul necondiţionat familiilor îndoliate după accidentul de avion de acum două zile.

Oamenii care au decedat în urma accidentului, pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion, studentă în anul 5 la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti, precum şi supravieţuitorii accidentului, medicul chirurg Radu Zamfir, medicul chirurg Valentin Calu, medicul chirurg Sorin Ianceu, medicul chirurg Cătălin Pivniceru şi copilotul Răzvan Petrescu, vor rămâne pentru totdeauna în mintea noastră pentru eroismul, abnegaţia şi dăruirea profesională şi umană de care au dat dovadă pe întreg parcursul vieţii lor, şi care au rămas prezente până în ultima clipă a situaţiei.

După cum ştiţi, în după-amiaza zilei de 20 ianuarie, un avion medical în care se aflau şapte persoane a decolat de urgenţă pentru a preleva un ficat în vederea unei operaţii de transplant, care poate ar fi salvat viaţa unui om. Nu a fost prima oară, şi, cu siguranţă, pentru supravieţuitori nu este ultima oară când se dedică salvării unor vieţi omeneşti. Istoria acestor eroi trebuie cunoscută şi va fi cunoscută, ei vor fi întotdeauna un exemplu pentru noi toţi.

Pentru a marca oficial şi istoric această recunoaştere, doresc să acord studentei Aurelia Ion, medicului chirurg Valentin Calu, medicului chirurg Sorin Ianceu, medicului chirurg Cătălin Pivniceru şi copilotului Răzvan Petrescu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, şi doresc să acord pilotului Adrian Iovan şi medicului chirurg Radu Zamfir Ordinul Steaua României în grad de Ofiţer, pentru extraordinarul eroism de care au dat dovadă în cele mai grele momente ale vieţii lor. Aceşti doi oameni reprezintă în primul rând motivul pentru care există supravieţuitori în urma acestui accident aviatic.

Mai doresc să acord medalia Serviciul Credincios domnilor Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu, localnicii care au reuşit să ajungă la supravieţuitori şi fără de care tragedia ar fi ajuns, poate, la proporţii mult mai mari.

În acelaşi timp, doresc să prezint scuze publice faţă de familiile îndoliate şi faţă de întreaga ţară, în numele întregului stat român. Considerăm că principalul motiv pentru care astăzi Adrian Iovan şi Aurelia Ion nu mai sunt printre noi este eşecul procedurilor şi operaţiunilor de salvare desfăşurate de autorităţi. Pe lângă voluntarii civili şi trupele detaşate la faţa locului, care au făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a-i găsi şi a-i recupera în siguranţă pe cei aflaţi la bordul avionului, considerăm că erorile umane şi procedurale au dus la această tragedie, şi vă asigurăm că vom lua toate măsurile necesare pentru aflarea tuturor persoanelor responsabile şi mai ales pentru a împiedica pe viitor o asemenea situaţie tragică. La finalul investigaţiilor vom şti ce este de făcut.

Doresc să mai transmit un lucru. Aceasta nu este realitatea în care dorim să trăim, acesta nu este mesajul pe care vrem să-l lăsăm copiilor noştri. Vă promit că vom încerca şi vom reuşi să ţinem vieţile cetăţenilor României în siguranţă şi vom face tot posibilul să îi ajutăm atunci când situaţia o cere, pentru a se întoarce acasă, la familiile lor.

Mulţumesc.